Van bol tot saffraan

saffraanbol

De bloemen van de Crocus sativus Linnaeus zijn steriel. De saffraankrokus vermeerdert zich vegetatief via de bloembollen.  Elke bloem heeft zo’n 3 rode stampers en 3 gele meeldraden.

Het ganse proces volgen we zelf, vanuit ambachtelijke en ecologische principes.  Van het planten tot de verwerking gebeurt alles op de boerderij.  Met veel zorg passeert elke bloem door onze handen, steeds met het strikt inachtnemen van kwaliteits- en hygiëne normen.

  • Planten: in juli/ augustus, zo’n 10 à 20 cm diep en 10 cm uit mekaar.
  • Plukken: midden oktober, soms tot december.
  • Knippen: de stampers worden minutieus uit de bloemen geknipt (net boven het lichte gedeelte)
  • Drogen: de saffraandraden worden in een oven van 40° gedroogd, tot ze 80% van hun gewicht verloren (verdampt) hebben.
  • Rusten: de saffraandraadjes worden een 6-tal weken in een donkere, hermetisch gesloten pot en op een droge plaats bewaard.
  • Bewaren: gebeurt eveneens op een koele plaats, goed afgesloten en beschermd tegen licht. Saffraan kan men tot 3 jaar bewaren.  Daarna verliest hij zijn smaak en dient hij nog enkel als kleurstof.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA