Over ons/ About us

_WIM3569ZW Foto: Wim Van Eesbeek

Trailer: ‘het rode goud’.

Impressie over saffraan telen in Morkhoven, het jaar rond:

Onze basisopleiding (leerkracht) hingen we al langer aan de haak. Linda zorgde jarenlang voor onze 3 kinderen, Marc baatte een sportclub uit, verkocht ze en ging full time als aannemer in de bouw werken.  Ondertussen rondde Linda haar therapie-opleiding af (juni 2000) en ging daar professioneel mee verder, tot midden 2016.

In juli 2010 kochten we een oude Kempense boerderij + een terrein van ruim 1ha, dat vroeger als landbouwgrond diende. Het weidse zicht op de velden zou bepalend worden.

 

Loesje

Volwassen kinderen en een drang naar meer groen en rust, leidde ons naar dit boerenbuitenleven.  We vulden elk ons plekje in, waar we beiden gelukkig van worden: Marc in het buiten werken in de tuin, Linda binnen, in de buurt van het AGA fornuis.

De boerderij wordt omgevormd tot eigen woonst en B&B. De moestuin werd als eerste onder handen genomen.  Daar hadden we geen (bouw)vergunningen voor nodig!

Voorjaar 2011 beveld eiken (2)gon de eerste, voorzichtige oogst uit de groentetuin.

We stelden ons al die tijd de vraag wat we met de rest van de grond zouden doen.  Dat we organisch zouden werken, stond vast. Marc volgde zijn hart en ging zich verder bijscholen in ecologisch tuinieren, als aanvulling op zijn jarenlange ervaring en leerschool van de ‘vava’. Zo geraakte hij geïnspireerd om een fruitgaard aan te leggen met antieke, zeldzame fruitrassen (appels, peren, perziken en pruimen).

Linda verdiepte zich verder op het B&B verhaal en zocht uit hoe ze haar passie voor koken en het ‘zorgen voor’ vorm kon geven. Ook hier volgden cursussen, trainingen, coaching.

‘Wat dan nog met de rest van de grond?’

Met die vraag, kwam ook het antwoord:

Ons saffraanverhaal ontstond in het noorden van Bretagne, bij het lezen van een artikel over een psychologe die het roer omgooide en een saffraankwekerij begon. Het artikel las als een trein en we werden geprikkeld: ‘hoe zou saffraan het doen op Kempense zandgrond?’

Vermits je theorie en praktijk moet bundelen, was het antwoord snel gevonden: ‘gewoon doen en dan zien we wat de oogst zegt’.  En aldus gebeurde.  We schrijven juli 2012. 

De oogst was –volgens de sympathieke Bretoense dame- een succes te noemen.  Zij gaat gewoonweg uit van een nulopbrengst, het eerste jaar.  Ja, dàn waren we wel succesvol, met onze 50% opbrengst!

IMG_6769

Het verdiepen in de teelt van saffraan, de behandeling en de verwerking kon beginnen.  Ieder in ‘zijn’ gebied: Marc zocht uit hoe het nieuwe plantgoed het best zou gedijen, Linda experimenteerde met nieuwe recepten.

De fascinatie voor dit prachtproduct steeg gaandeweg. De eerste Kempense saffraanboerderij is een feit. We zijn de enige professionele saffraantelers van gans Vlaanderen.

Belgische_Saffraan logo

Een saffraankwekerij,  waar we met veel geduld en zin voor kwaliteit een superieure saffraan willen telen.  En aansluitend willen we een B&B met een verhaal op de Kempense kaart zetten.  De zorg voor mensen en het ‘product’ saffraan staan hierbij centraal. We mogen ons ook zorgboer en zorgboerin noemen. Hier komen zorggasten mee werken in de saffraan-/zorgboerderij.

The Story of Belgian Saffron started in 2010 when we decided to go and live in an old farmhouse and start a B&B. Having reached the age of +50 and with 3 adult children, we longed for more green and calm in our lives. The vast farmland made us dream and soon we decided to build an organic vegetable garden and orchard. Still a large peace of our land remained untouched until one day during a holiday in Brittany (France) we read in a local newspaper about a psychologist who had stopped working and had started to grow saffron crocuses.

Her story intrigued us and after we paid her a visit and learned more about saffron, we decided to give it a go ourselves. We started off with planting 1000 bulbs of the saffron flower, called the Crocus Sativus Linnaeus. A few months later, in November 2012 it turned out that we had been able to harvest the impressive amount of 3.12 grams of saffron!

We decided to start for real with our saffron business and prepared a new piece of land.

Towards the end of 2013 our brand name was born and with ‘Belgische Saffraan’ ( ‘Belgian Saffron’), we became the first and only saffron farm in the province of Antwerp. Next to cultivating saffron we started to experiment with the red gold and soon we were able to launch a brand new and exclusive creation: Saffrocaat®, a unique recipe based on the rich, creamy and well known Advocaat (egg liquor), combined with saffron. It made us bring home the 1st price in the 2014 Fish&Chips Hoogvlieger contest for unique and innovative local produce. Since then we have produced marmelades, chutneys, mustard, syrup, vinegar etc all of which are available in our farm shop. We also co-operate with other local producers or craftsmen/-women.

SUSTAINABLE AGRICULTURE

The work on and around our saffron farm requires special attention and care and all the things we do to start with our commitment to sustainability. With a background as a teacher and a Gestalt therapist, Linda aims to promote participation, integartion and equal opportunities for the disabled in all areas of social life on the farm.

We refrain from using any chemicals on our farm because we are convinced that a natural and balanced soil is essential for the quality of our produce. All planting, growing and caring is performed manually and the harvest and drying processes are strictly adhered to and carried out patiently. We are very grateful to hear well known chefs from high profile restaurants express their appreciation for our saffron.

 

Belgische SaffraanFoto’s : Mie De BackerBelgische Saffraan

…EN OVER DIEREN:

Buiten ons en de (zeer beperkte) machines voor de bewerking van de grond, houden we er u aan enkele vrienden uit het dierenrijk voor te stellen:

IMG_8642

Stan, onze trouwe huishond en ‘bewaker’ van het terrein.

Emiel, de wilde steenuil, die regelmatig te spotten is rond de saffraanvelden en waarvan we hopen dat hij het woelmuizenbestand onder controle houdt.

Marijn, de valk, die zijn eigen B&B heeft op zo’n 7m hoogte, naast het bakhuisje. Van daaruit kan hij de muizen en jonge konijntjes (tja…) uitkiezen.

De 4 ezels: Vladimir, Poirot, Vordjack en Billie van lieve buren, die een deel van onze weide schoon  grazen en die een topproductie aan zuivere mest geven, goed voor menige fruitbomen en -hagen.

IMG_8886

 

Later, wanneer de B&B zijn deuren opent, kunnen gasten de ezels boeken voor een rondrit onder begeleiding!

Ondertussen hebben we niet stilgezeten.

Volg de BLOG voor de evolutie, want het gaat een vaart!

Onze saffraan wordt ondertussen erkend als ‘super’, ‘onevenaarbaar’  (en nog vele superlatieven 🙂  ) door verschillende topchefs en jonge, aanstormende keukentalenten.

De Saffrocaat viel in de smaak en in de prijzen: we kregen een HIB label (Handmade in Belgium) en we kaapten de eerste prijs weg op de internationale Hoogvlieger Fish&Chips wedstrijd.  We wonnen een professionele promofilm.

IMG_8247??????????????

Unizo/Handmade In Belgium (HIB)

vroeg ons (samen met 3 collega’s uit verschillende disciplines) een prototype te ontwerpen om de HIB-wedstrijd ‘Belgian Beauty 2015‘  op gang te trappen.Koningin Mathilde was op de prijsuitreiking en kreeg van ons een gesaffraneerde  tricolore ‘mee: een potje pure saffraan, de Saffrocaat ‘classic’ en een chocolade versie. Wordt onze Saffrocaat dan gesnoept met een gouden lepeltje? Ook ministers Didier Reynders en Herman Van Rompuy kregen uit onze handen een gesaffraneerde tricolore van Belgische Saffraan mee naar huis. Verpakt in een ‘Moöbius Trash Design’ tablet en gemaakt in de arbeidszorgateliers van kringwinkel Zuiderkempen te Geel, met hout dat gerecupereerd werd van onverkoopbare meubels uit de Kringwinkels. Onze Koningin loofde het sociale aspect van onze bedrijfsvoering en de durf bij het opzetten van onze saffraanteelt.

In 2014 we received the Handmade in Belgium or HIB label, Unizo’s label for authentic and handmade Belgian products. For their design contest ‘Belgian Beauty 2015‘, we have created one of the four prototypes to demonstrate Belgian craftmanship. Our HM Queen Mathilde and a few Ministers took our products back home!

20150113 UNIZO HIB Belgian Beauties prijsuitreiking koninigin Mathilde-foto Luk Collet-7185

Met AAPKO (Antwerpse Ambachtelijke Producten Kollektief), openden we gedurende 3 maanden (oktober-december 2014) een pop up store in hartje Antwerpen.  Collega’s-streekproducenten Amielo, Migino Delicious Oils, Alhiers en Bierenvangeerte waren mee van de partij.

In de eindejaarsperiode 2015 stonden we samen met (streek)producenten in 2 pop up stores: ‘Wintermarkt’ (De Nieuwe Natie in GB Shopping Center) en ‘Antwerp eXperience Home-Food Edition’ (St Katelijnevest 53).

Ondertussen nemen we deel aan MARTA boerenmarkten in Antwerpen. Bioboeren, kleine producenten, duurzame initiatieven rond lokale en ecologische voeding, biobar, kookdemo’s, lokale chefs,..verzamelen hun kennis en producten om de Antwerpenaar (en ook ver daarbuiten) kennis te laten maken met grootse ideeën en lokaal geteelde (h)eerlijkheden!In 2015 werd ook LINDA Limburg boven het doopvont gehouden. Ook daar waren we bij.

Ondertussen kregen we de kans te verschijnen in verschillende culinaire magazines en jaarboeken (Smaak, Culinaire Ambiance, Delicious.,Njam, Foodprint, De Standaard Magazine, Citta, De Morgen Magazine, kookboeken (Jeroen Meus, Seppe Nobels), VAB Magazine, Plus-Magazine, AUDI Magazine en andere geschreven pers (kranten, weekbladen, streekbladen,..). Zelfs een mooie reportage voor Toerisme Antwerpen ontbrak niet, samen met reportages op ATV, RTV Kempen. Angelo Dorny weidde er een paar reportages aan en kookte op zijn YouTube kanaal een heerlijke maaltijd met onze saffraan.

Vanaf maart 2015 werden we door een filmploeg gevolgd om de saffraanteelt het jaar rond in beeld te brengen met alles wat erbij komt kijken. We kijken er natuurlijk naar uit! Deze DVD ‘Het rode goud’ (18 min) kreeg de eerste prijs op een wedstrijd voor documentairemakers. Hij is verkrijgbaar in onze shop.

IMG_8251

Ook het Innovatiesteunpunt volgde onze bedrijvigheid ivm een Europees project rond innovatieve landbouw (AgriSpin). Later mochten we voor een Europese delegatie ons innovatief project voorstellen.

DSC_0070

We hebben verschillende vragen gekregen rond samenwerkingsverbanden.

We wonnen met ‘Saffron Secrets‘ de Belgian Beauty 2016 als beste Belgisch souvenir. We mochten de prijs in ontvangst nemen van Minister D. Reynders, Staatssecretaris P. De Crem en HKH Prinses Astrid. Een organisatie van Handmade in Belgium (Unizo).

The 2016 ‘Belgian Beauty‘ contest, we got the 1st price for best Belgian Souvenir with ‘A Saffron Secret’. 

BB prijs 2

De Rode van Morkhoven’ is een aperitief (16°) op basis van sap van (bio) bloedsinaasappels en een ‘volbloed HIB’-product . Daarin vermengt Patrick De Keersmaecker (bvba Alhiers uit Emblem en eveneens Handmade in Belgium-labeldrager) een aantal van zijn delicate distillaten. Uiteraard met een saffraantoets. Burgemeester Jan Peeters (Herentals) stelde hem op een streekproducten-happening voor Kempense burgemeesters (lente 2016) voor als zijn favoriete streekproduct.

IMG_0022IMG_0331

Voor ‘Week van de Smaak 2015′ werden we gevraagd om een niet-evidente samenwerking aan te gaan met een collega HIB-er. Het werd keramiste Katja Van Breedam, die op onze vraag een uniek foodie item maakte: een wit porseleinen vijzel met stamper/lepeltje om je eigen saffraanpoeder te malen. Een perfect cadeau voor elke hobbykok!

IMG_0011

Voorjaar 2016 mocht onze saffraan mee met top groente- en Jong Keukengeweld chef Seppe Nobels (restaurant Graanmarkt 13 te Antwerpen) op missie voor Toerisme Vlaanderen in de vorm van een praline. Ook de Amielo honing werd door topchocolatier Dominique Persoone gecombineerd met onze saffraan als relatiegeschenk voor de missie naar hét food-event door Rolling Pin in Graz (Oostenrijk).

saffraanpraline Seppe 2

Sinds 2015 doen we jaarlijks een benefiet, ten voordele van de meest behoeftige mensen /slachtoffers van de aardbevingen in Nepal. Dit in samenwerking met de vzw ‘Just Solidarity’ (Morpheusstraat 27 Berchem 2600- bankreknr BE12 0013 4583 5792 ) en vele sympathieke collega’s streekproducenten.

IMG_9722

Najaar 2016 maakten  HIB-collega’s Nougat Feliz een ambachtelijke nougat met onze saffraan. Ze werken enkel met top ingrediënten en roosteren de amandelen in eigen huis. Nougat Feliz werd door chef Sofie Dumont geprezen voor hun kwalitatieve en professionele aanpak.img_0512

December 2016 lanceren we onze SFFRN London Dry Gin, een sublieme gin waarbij onder andere onze saffraan gedistilleerd werd. Deze SFFRN gin werd in huis gemaakt en gebotteld door Ben Heylen en Filip Janssens van VIBE Distillers uit Herentals op de meest traditionele gin-distilleermethode. Een 100% Herentalse coöperatie. Lokaler kan niet!

We gingen ermee naar verschillende topchefs en ginkenners en het besluit was unaniem: ‘top! zelfs bij het gebruik van een tonic blijft de saffraan overeind!’

sffrn-gin-fles

Foto: Mie De Backer©

Doordat we duurzaam en durvend ondernemen, kregen we van Groen Plus Provincie Antwerpen in 2015 de Groene Pluim. Een erg fijne erkenning van een oprecht en kritisch publiek!

Mede dankzij steun van Toerisme Provincie Antwerpen, creëerden we een ‘Saffraan Info Punt‘. Het is een plek waar je ook als individuele bezoeker wat meer over saffraanteelt te weten komt. Je kan er ook verpozen, na een wandeling of een fietstocht. Zoals het in onze filosofie past, maakten we het S.I.P. grotendeels uit gerecycleerd materiaal.

 DSC_0225

De B&B ‘Art.14’ met zicht op de saffraanvelden komt eindelijk in de eindfase! Die afwerking heeft plaats moeten ruimen voor de intensieve job om en rond de saffraan…Ook in de B&B zal het duurzame en sociale aspect duidelijk worden. We zullen werken met zoveel mogelijk (bio) streekproducten. Ondertussen hebben we vele prachtige boeren en streekproducenten leren kennen, die stuk voor stuk garant staan voor authenticiteit en kwaliteit.Meubels met een ziel krijgen hier een plekje en materialen worden ‘ge-upcycled’, zonder in te boeten in comfort. De boxsprings en bedden werden uitgetest en door veeleisende  slapers uitbundig goedgekeurd.

Our B&B ‘Art.14’  (Article 14) -opening 2017-: in the very first place our farm is a place where one finds peace and calm, and where everything originates from caring: caring for each other, for each other’s work and for the world we live in.

Our guests will appreciate the magnificent view on the orchard filled with antique fruit varieties and the farm fields where the saffron flowers grow. Anyone who comes to visit can opt for a guest room or a holiday home. We will post more later.

Belgische Saffraan

Zomer 2017 verscheen ‘Vers van ‘t veld‘, door culinair journalist Agnes Goyvaerts en fotograaf Heikki Verdurme. Beiden gingen ze de boer op en bezochten kwekers met passie voor hun vak. Het is een lees-/kijk- en kookboek geworden. Agnes vertelt het verhaal achter het product, Heikki zorgt voor prachtfoto’s en een aantal recepten. Topchef Broes Tavernier (restaurant ‘t Vijfde Seizoen-Aalter) neemt het grootste deel van de recepten op zich. Een aanrader voor wie van een mooi uitziend kookboek houdt met boeiende verhalen en erg leuke recepten die zeer haalbaar zijn om zelf aan de slag te gaan.

We hebben al vele groepen mogen ontvangen, vele streekproductenmarkten gedaan, vele nieuwe contacten mogen leggen en nieuwe producten op de markt mogen brengen. We genieten bij het zien dat mensen genieten van onze passie voor dit prachtproduct.

MERCI!

Belgische Saffraansized_International_Food_Fair_(36).JPG.h600