De geschiedenis van saffraan

GESCHIEDENIS

De geschiedenis van saffraan is niet geheel achterhaald, maar gaat terug naar meer dan 4000 jaar geleden.  Volgens diverse bronnen hebben de Moren saffraan geïmporteerd naar Spanje.  Het woord ‘Za’faran’ is Arabisch en verwijst duidelijk naar de huidige naam ‘saffraan’ (in het Nederlands),’ safran’ (Frans), ‘saffron’ (Engels) , zafferano (Italiaans), azafran (Spaans), saffrao (Portugees), enz…

Saffraan werd aanvankelijk vooral gebruikt om zijn andere kwaliteiten dan de culinaire: in Babylonië werden koninklijke gewaden er bij voorbeeld mee gekleurd.   In de Oudheid zouden jonge Romeinse bruiden hun jurken gekleurd hebben met saffraan.  Meer hedendaags kent men de geel-oranje gewaden van Boeddhistische monniken.  Die worden –vanwege de kostprijs van saffraan- nu echter gekleurd met kurkuma ipv saffraan.

Andere bronnen vermelden dan weer dat saffraan zijn oorsprong zou kennen in Griekenland, zo’n 3500 jaar geleden.  Fresco’s die na een vulkaanuitbarsting op het eiland Santorini vrijgekomen zijn, zouden vrouwen tonen die de saffraankrokussen plukken.

Momenteel ontstaan er in West-Europa steeds meer saffraankwekerijen. De Mediterrane smaken die hier een 30-tal jaar geleden geïntroduceerd werden, hebben hier zeker iets mee te maken. Saffraan kweken is niet langer exclusief voor het warme, Oosterse Zuiden.  Sterker nog: de kwaliteit van saffraan hier, overstijgt die van Spanje, Iran of Marokko, door hogere picrocrocinewaarden te halen. Onze Kempense saffraan die we in ons eerste oogstjaar lieten testen, oversteeg onze verwachtingen en kreeg lovende commentaren.

© Belgische Saffraan