23 sep De kracht van saffraan
Dit is momenteel wel de voornaamste toepassing van saffraan. Saffraan aromatiseert uitstekend zowel zoete, als zoute gerechten. Zijn smaak heeft iets honingachtigs en hij proeft licht bitter.
Stoofschotels zoals tajine, paëlla, risotto, sauzen bij vis, schaaldieren of vlees,… doen het uitstekend met de warmrode saffraantoets.
In brood, desserts en gebak, confituren, azijnen en chutneys… geeft saffraan een bijzonder en onnavolgbaar accent, mits juist gebruikt.
Medicinaal:
Al in de Oudheid werd saffraan als geneeskrachtige specerij gebruikt tegen allerhande pijnen en infecties. Een siroop op basis van saffraan werd aan jonge meisjes gegeven om hun menstruatiepijnen te verlichten. Thee met saffraan gaf men bij spijsverteringsklachten.
Saffraan is een anti-oxidant en anti-carcinogeen (anti-kankermiddel).
De stof Fluoxetine (beter bekend onder de naam Prozac), zou evenwaardig zijn aan die van saffranal, een bestanddeel van saffraan!
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum. In een klinisch onderzoek werd saffraan ook als heilzaam omschreven voor de behandeling van patiënten met Alzheimer.
Toch is het gebruik van saffraan niet onbegrensd. Een te hoge dosis kan bij zwangeren een miskraam veroorzaken. Voor medicinaal gebruik verwijzen we naar een arts of een medisch geschoold therapeut.
Cosmetisch:
Gedroogde bloembladen van de saffraankrokus parfumeren een weldoend bad. In tal van cosmetische recepten wordt de crocus sativus L. gebruikt. Geraffineerde crèmes, zorgen voor een verjongde, zachte en soepele huid.
Kleur:
Het ‘rode goud’ is ook een kostbare kleurstof. Boeddhistische monniken kleurden hiermee hun gewaden. In India werd saffraan gebruikt om de rode stip op het voorhoofd te maken.
©Belgische Saffraan