Rurant en Saffrocaat in de bloemetjes gezet

Belgische Saffraan uit Morkhoven wint internationale innovatieprijs voor hoeve- en streekproducten

Posted on by Peter Bellens

In Eeklo (Oost-Vlaanderen) werd afgelopen weekend de slotconferentie gehouden van het Europese project Fish & Chips. Verscheidene Europese landen namen de voorbije 2 jaar aan dit project deel met tal van acties en activiteiten om innovatie te stimuleren in de steeds groeiende markt van hoeve- en streekproducten. Tijdens de slotconferentie werd uit verscheidene internationale inzendingen de “Fish & Chips Ambassador” verkozen. Deze prijs bekroont de ondernemers die het meest innoverende initiatief namen met betrekking tot arrangement- of productontwikkeling. Laureaten werden Linda Van den Bulck en Marc Leloup van Belgische Saffraan uit Morkhoven (Herentals). Zij winnen een professionele bedrijfsfilm.

Saffrocaat

Het winnende product is de saffrocaat : een huisbereide advocaat met bio-eieren en zelf gekweekte saffraan, die voor een unieke smaakcombinatie zorgt en erg tot zijn recht komt bij ijs of gebak en in groenten- en fruitbereidingen. De internationale jury prees vooral het innovatieve karakter van dit product. Dat er belangstelling is voor dit kwaliteitsproduct blijkt uit het feit dat stilaan meer en meer Belgische topchefs er mee aan de slag gaan. De culinaire Kempen heeft er duidelijk weer een sterke ambassadeur bij.

Een pluim voor RURANT

Het Fish & Chips-project werd in de provincie Antwerpen intensief begeleid door Greet Aernouts van RURANT, het platform voor rurale ontwikkeling in de provincie Antwerpen. De middelen die Europa ter beschikking stelde werden onder andere ingezet voor individuele en gezamenlijke begeleiding en vorming van lokale producenten, de ontwikkeling van de website www.lekkersmetstreken.be en de opstart van DistriKempen, een gezamenlijk distributiesysteem voor hoeve- en streekproducten.

Peter Bellens, provinciaal gedeputeerde voor Plattelandsontwikkeling en voorzitter van RURANT, ziet in de bekroning van Belgische Saffraan ook een beloning voor de jarenlange inzet van RURANT en de provincie Antwerpen voor de sector van hoeve- en streekproducten. “Deze bekroning is de zoveelste in een rij,” zegt Bellens. “De manier waarop in de provincie Antwerpen aan plattelandsontwikkeling wordt gedaan, is ondertussen toonaangevend in Vlaanderen. Voor ons is dit zeker een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan”.

http://www.peterbellens.be/?p=4409